Aquest cap de setmana hem estat acompanyant als alumnes de l’Escola Vedruna de Tona en el concurs internacional CanSat. Aquest concurs està organitzat anualment per l’Agencia Space Europea (ESA); tot i així, aquesta ha estat la primera edició celebrada a nivell espanyol.

Del 21 al 23 d’abril, diversos estudiants d’entre 14 i 18 anys d’arreu del territori i dividits en 12 equips s’han reunit a Saragossa per tal de presentar els seus projectes. Tots els equips havien de fabricar un satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc el qual es llençava des de 500m d’altura. Cada un d’aquest satèl·lits havia d’incloure una base amb sensors per tal de què, durant el descens, pugués recollir les dades per justificar el seu projecte científic.

2017-04-21-PHOTO-00000963 2017-04-21-PHOTO-00000964

El divendres 21 d’abril l’equip ETV CanSat va presentar el seu projecte davant el jurat internacional. La proposta dels alumnes de l’Escola Vedruna de Tona analitzava un concepte molt arrelat a la nostra comarca: la inversió tèrmica. El satèl·lit dissenyat i executat pels estudiants osonencs permet mesurar la temperatura, l’altura, la pressió atmosfèrica i, a més, també compta amb localitzador GPS. La hipòtesi explica que a 100m d’altura, amb una diferència de -0,5 o -1ºC, ens trobem amb una capa d’aire fred en altura: per tant, podem diagnosticar inversió tèrmica i probabilitat de boira.

IMG_7244

Va ser el dia següent, dissabte, quan ens van traslladar a l’aeroport de Teruel per tal de realitzar els llançaments dels diversos projectes; aquesta nit va ser molt intensa ja que vam estar fins la matinada extraient i interpretant totes les dades que ens havia facilitat el nostre satèl·lit. Una passada!2017-04-22-PHOTO-00000995

Finalment, el diumenge 23 d’abril, vam realitzar l’exposició de les dades obtingudes durant el llançament del dia anterior. El guanyador d’aquesta edició va ser IES El Burgo de Madrid. L’ETV CanSat va quedar entre els 5 finalistes!

2017-04-23-PHOTO-00001031

Des d’Aprentik hem estat donant suport i assessorament durant tot el procés. El disseny i execució d’aquest satèl·lit ha requerit un gran esforç de muntatge i programació per part dels alumnes i, com a especialistes en robòtica, els hem ofert la nostra ajuda. A més a més, també els hem ajudat amb el disseny de la carcassa i la incorporació de peces a mida gràcies a la impressió 3D. Hem acompanyat l’equip ETV a Saragossa i ha estat un orgull per a tots nosaltres veure’n el resultat obtingut!

Seguim treballant! 😀