Amb la paraula robòtica el primer que ens ve al cap és la imatge de la indústria, aquelles màquines que són capaces de construir un cotxe elles soles com si es tractés d’un trencaclosques. En les últimes dècades la robòtica també ha adquirit molta presència a les nostres llars: màquines per cuinar, escombrar, per optimitzar l’eficiència energètica… fins i tot al cotxe ens ajuden a fer més fàcil la conducció.

Ja quan els nostres pares eren petits tenien algun joguina que els permetien muntar màquines més o menys complexes segons les seves habilitats. Ara aquestes joguines també han evolucionat i compten amb l’ajuda de l’electrònica. Si a més poden ser programades i utilitzar sensors i motors els nostres fills gaudeixen d’una joguina molt interessant que res podrà envejar als potents robots industrials que de manera desatesa fabriquen els cotxes més moderns.

Tots hem sentit la frase que els nens i nenes en els primers anys d’escolarització són autèntiques “esponges” per aprendre. Aprofitant aquest moment i amb les eines que la robòtica educativa ens ofereix, si es treballa amb un bon pla curricular, amb metodologia i adaptant continguts formatius, capacitats motrius i amb la creativitat pròpia dels nens aquests infants poden estar aprenent, disfrutant i adquirint tot un seguit d’habilitats que de ben segur els seran profitoses al llarg de la seva vida, tant en el dia a dia com en l’àmbit professional que els toqui viure.

És per aquest motiu que des d’Ausatel estem apostant per donar impuls a aquesta idea i obrir una nova línia dins l’empresa amb l’objectiu de proporcionar metodologia i professionals preparats a les escoles i al professorat. Ens agradaria aconseguir que la robòtica educativa pogués arribar a l’abast de tots els nens i nenes des dels seus inicis en l’aprenentatge.

Joan Casals i Subirana
Enginyer tècnic en Telecomunicacions                                                                   Gerent d’Ausatel Sistemes

Leave a Comment