Des d’Aprentik optem per una robòtica inclusiva i que permeti el treball de competències i habilitats transversals. Des de 2013 hem desenvolupat la roboteràpia, un nou concepte de robòtica per a persones amb discapacitat ja sigui a nivell físic o mental. Hem portat a terme diversos plans pilot durant aquests quatre anys però, aquest any, Riudeperes – Sant Tomàs ens ha permès veure’n els resultats en un grup de persones del seu centre!

Aquest post parla de l’experiència de la Pili Marmi, una mestra d’educació infantil que pertany l’equip d’Aprentik. Ella és una de les nostres formadores i ha estat la impulsora del projecte de roboteràpia que hem portat conjuntament amb Riudeperes – Sant Tomàs.

pilimarmi

Segons explica la Pili, juntament amb l’equip de Riudeperes – Sant Tomàs s’ha portat a terme un període de 10 sessions de roboteràpia en el seu centre. L’equip de treball ha estat format pels educadors de Riudeperes – Sant Tomàs i Aprentik ha facilitat el material necessari per poder desenvolupar les sessions.

El grup d’alumnes ha estat format per un total de 5 persones amb trets i característiques similars, tot i que el nivell d’expressió i comunicació era diferent entre ells. Tot i així, “el que m’ha sorprès és la bona rebuda que ha tingut l’activitat per tots els participants, ja que ens havien comentat que normalment no els agradava participar en gaires activitats i els costava mantenir l’atenció”, comenta la Pili.

1

Durant les primeres sessions es va treballar amb el robot Bee-Bot i activitats de construcció: “així estimulàvem la motricitat i iniciàvem a l’equip en el món de la lògica seguint les instruccions que els hi facilitaven els formadors”, explica l’integrant d’Aprentik. Al llarg de les sessions s’han anat integrant nous reptes i, finalment, s’ha acabat treballant amb peces i mecanismes senzills, creant muntatges atractius i portant a terme programació de robots com la Bee-Bot, el Pro-Bot, en Milo, en Zowi o en Dash.

A mesura que van anar avançant les sessions, la Pili explica que han anat veient més beneficis dels que podíem imaginar sobre la roboteràpia: “els educadors i formadors ens vam adonar de què mitjançant la robòtica s’eliminaven mals hàbits com les autolesions, la falta d’atenció o el nerviosisme, a més de rebre una estimulació per a tots ells”.

3

En cada sessió els formadors i educadors expliquen haver descobert nous beneficis pels alumnes: “han après a compartir material, a mantenir l’atenció durant més de mitja hora -a l’inici no aguantaven més de 10 minuts-, han après a estar tranquils i a participar en les diverses activitats que hem proposat”, comenta la Pili.

S’ha de tenir en compte que cada una de les sessions han estat adaptades a les necessitats i motivacions de l’equip d’alumnes. La nostra educadora explica que “d’aquesta manera hem anat veient el procés de diverses habilitats com ara la memòria”.

2

Després de veure tots aquests avenços hem decidit, des de Riudeperes – Sant Tomas i Aprentik, continuar les sessions fins la fi del curs escolar fent en total de 22 sessions. Aquesta setmana hem realitzat la última! No podem estar més contents! Us esperem l’any que ve!